Kempenklassement

Van regionaal wielerseizoen is bijna niets over

Voor dit jaar gaat ook de stekker uit de Ronde van Steensel. Daarmee is het al bijna een ­verloren regionaal wielerjaar.

Van het regionale wielerseizoen blijft niet veel meer over, wat het kabinet volgende week ook beslist over het organiseren van evenementen na 1 juni. Tal van wielerrondes zijn al afgelast en komen dit jaar definitief niet meer op de kalender. Het jubileumjaar van het Kempenklassement, dat 25 jaar bestaat, valt sowieso grotendeels in het water. Volgend jaar hoopt men op een doorstart, als de maatschappelijke situatie dat tenminste weer toelaat.

Dit weekend trok ook het wielercomité in Steensel alvast de stekker uit de editie van 2020. De ronde stond gepland voor 10 augustus, maar de organisatoren vinden het niet gepast om nu sponsoren te benaderen voor steun, zo liet voorzitter Piet Hakkens weten. ,,We zijn afhankelijk van hen en ze hebben nu hele andere zaken aan het hoofd. Voor hen zijn er andere financiële prioriteiten. Daarom hebben we nu al de voorbereidingen gestaakt.”

‘Steensel’ was het geplande sluitstuk van het Belisol-Kempenklassement, dat eerder al publiekstrekkers als de Kermisronde van Luyksgestel en de Ronde van Gerwen zag wegvallen. Deze koersen gaan, net als bijvoorbeeld de rondes van Geldrop, Wester­hoven en de Omloop der Kempen, dit jaar zeker niet meer door. Een paar andere organisatoren wacht nog op het kabinetsbesluit op 21 april en maakt daarna snel de balans op.

Onder meer de drijvende krachten achter de Ronde van Duizel (gepland op maandag 27 juli) houden wel sterk rekening met een annulering, maar willen nog even afwachten wat de regering volgende week beslist. Als er weinig hoopgevende signalen voor publieksevenementen op middellange termijn komen, zal men in Duizel normaal gesproken ook geen vervolg kunnen geven aan de huidige preparaties.

In Riethoven, Hapert en Bergeijk staan ook nog koersen gepland in juni en juli. Wielerbond KNWU heeft op de eigen site gemeld dat door de Ronde van Hapert (gepland op 23 juni) ook een streep staat. Dat is volgens de organisatie in Hapert overigens voorbarig, omdat men het kabinetsbesluit van 21 april wil afwachten en nog kijkt naar een datum later in 2020.

Dit jaar waren er juist vergevorderde plannen om aan het Kempenklassement vier nieuwe koersen (Oerle, Ospel, Lieshout, ‘t Loo) toe te voegen, maar het is onduidelijk of dat nog kan doorgaan.


Geplaatst

in

door