Kempenklassement

Belisol Eindhoven Kempenklassement start op Tweede Paasdag in Gerwen.

Aan de vooravond van het wegseizoen werd in het Eindhovense wielercafé de “Velosoof” het programma van het Belisol Eindhoven Kempenklassement gepresenteerd. Het overkoepelend klassement over de wedstrijden in de Brabantse Kempen kent dit wegseizoen een gelijk aantal wedstrijden voor de mannen en de vrouwen. Op uitnodiging van ED-wielerjournalist Rik Elfrink gingen de individuele wedstrijdorganisatoren met elkaar in gesprek over de toekomst van het regionale wielrennen in de Kempenregio. De traditionele formule van vooral de kermiskoersen blijft ook bij de 24e uitgave van het regelmatigheidsklassement weer vertrouwd. Vorig jaar won Hans Dekkers het klassement bij de elite en beloften mannen, terwijl Evy Kuijpers de eindoverwinning behaalde bij de vrouwen. Dit wegseizoen is de wielerronde in Gerwen het komend weekend op Tweede Paasdag opnieuw de opener van het klassement voor de mannen. Het artikel in het ED vindt U hieronder:

WIELRENNEN-KEMPENKLASSEMENT

ED-Zaterdag 23 maart 2019

Door: Rik Elfrink, Eindhoven

“Dromen van een moddervette wielerzomer.”

“Kom de komende maanden weer eens kijken naar de koers”, zeggen de organisaties van wielercomités in koor tegen sportliefhebbers.

De tijd dat imposante pelotons in de lichte maanden bijna avond aan avond voor de ogen van drommen mensen rond de kerktoren stoven, is al jaren voorbij. Die moddervette wielerzomers komen misschien wel nooit meer terug, maar desondanks komt de liefhebber in Zuidoost-Brabant nog altijd goed aan zijn trekken. “Poesjes in de mand, hondjes aan de band, kindjes aan de hand”, klinkt ook dit jaar regelmatig door de microfoons boven de dranghekken, waartussen een lang lint met coureurs strijdt om premies, klassementen en prestige.

Opnieuw bundelen de organisatoren van de grotere criteriums inn Zuidoost-Brabant de krachten in het zogeheten Kempenklassement. Samen kijken ze in het Eindhovense wielercafé De Velosoof vooruit naar de dagen waarop de rugnummers weer opgespeld worden. Een nieuwe impuls van sponsor Belisol zorgde vorig jaar voor een aansprekend klassement voor de elite-coureurs èn dames en ook voor extra energie bij de organisaties. Dankzij de bijdrage van het kozijnenbedrijf van oud-wielerprof Dirk Bellemakers kon het prijzenschema voor mannen en vrouwen gelijk worden getrokken en ontstond een interessante strijd. Nog altijd kent de regio meerdere kerngezonde rondes, zoals in Duizel, Luyksgestel, Gerwen en Steensel zonder anderen tekort te doen.

“Vroeger was er binnen weinig te doen en tegenwoordig is er de computer en het mobieltje.

-Dirk Bellemakers

Naar een aantal wedstrijden weet het publiek nog altijd de weg te vinden, maar het houdt niet altijd over. “De concurrentie is hevig. Vroeger was er binnen weinig te doen en tegenwoordig is er de computer en het mobieltje”, weet Bellemakers. “Daarom zoeken we allemaal vroeg of laat naar vernieuwingen. Bijvoorbeeld in de vorm van nieuwe onderdelen, maar ook in een aantal wielercomités is verjonging aangebracht in de besturen.”

De nodige rondes verdwenen de afgelopen decennia. Dit jaar verdwijnt de ronde van Nuenen van de kalender, maar daar staat wel een grotere opzet van de ronde van Geldrop (een tweedaagse) en een terugkeer van die ronde voor de topamateurs (elites) tegenover.

Lokale helden

“De sport heeft ook lokale helden nodig”, zegt zijn vader Wil Bellemakers, al tientallen jaren in een hoofdrol betrokken bij de organisatie van de ronde van Luyksgestel. Met de beste  sprintklepper ter wereld als dorpsbewoner- Harrie Lavreysen spurtte onlangs op de baan naar de wereldtitel- heeft men in het grensdorp natuurlijk weinig te klagen. “We kijken hoe we hem bij de ronde kunnen betrekken”, zegt hij over de spierbundel. “Kortere en spectaculaire onderdelen zijn misschien een idee om het interessanter te maken. Misschien moeten we ons beter online laten zien om jonge mensen vaker naar de koers te lokken.

Wielerspeakers

Niks liever dat dat, vinden ook Jan Peeters en Rien van Horik. De door heel Nederland bekende wielerspeakers hebben eveneens hun inbreng in het gesprek. Ze proberen het publiek zo goed mogelijk bij de wedstrijden te betrekken, of het nu een jeugdronde of profkoers is. Eindhovenaar Peeters (80) wil het al jaren rustiger aan gaan doen en heeft een tand teruggeschakeld, maar eigenlijk kan en wil de wielrennerij hem helemaal niet missen. De hoffelijke Van Horik is een waardig vervanger, maar juist door hun verschillende presentatiestijlen konden de twee als duo elkaar nog sterker maken, zoals ze voorheen bij de profronde van Stiphout lieten zien. De Somerenaar ziet ook wel iets in kortere en meer spectaculaire onderdelen in plaats van de traditionele koersen van pakweg 60 tot 100 kilometer. “Het zou prachtig zijn als we in een aantal wedstrijden weer wat meer publiek kunnen trekken”, zegt Van Horik.

De prestaties van de Nederlandse profs spreken aan, dus daar ligt het alvast niet aan. Volgende maand start de regionale criteriumcyclus in Gerwen, traditiegetrouw op tweede paasdag. “Een prachtdatum”, zegt Peeters tegen organisator Toon Bouw, die ook in de jongere categorieën jaarlijks een enorm pak renners bij elkaar weet te verzamelen. In Gerwen telt een tijdrit van één ronde (3,5 kilometer) weer mee voor het klassement.


Geplaatst

in

,

door