Kempenklassement

Dirk Bellemakers: eerst profcoureur, nu wielersponsor

Bron: Eindhovens Dagblad (Rik Elfrink, Zaterdag 23 december 2017)

 

In de ronde van Italië beukte Dirk Bellemakers (33) nog maar vier jaar geleden 3.500 kilometer op de pedalen tussen de beste wielrenners van de wereld. De Giro, Tour of Vuelta uitrijden? Wie zo’n krachtproef doorstaat, mag zich met recht een geslaagd beroepsrenner noemen, vindt bijna iedere coureur. Drie weken lang bijna elke dag de grenzen van het fysiek haalbare opzoeken, vraagt het uiterste van een mens en Bellemakers slaagde in zijn missie.

 

De zoon uit een wielergekke en warme familie uit Luyksgestel schopte het in die Giro van 2013 tot de finish in Brescia en is er nog altijd trots op. Bellemakers had niet het talent om grote koersen te winnen, maar knechtte met liefde en plezier zijn kopmannen naar mooie klasseringen. Aan het eind van dat jaar hield het voor Bellemakers, toen rijdend voor de internationale A-formatie Lotto-Belisol, op als profcoureur en startte hij met zijn maatschappelijke carrière.

 

Ondanks alle opofferingen en trainingen om profrenner te worden, rondde Bellemakers al in zijn periode als topsporter een hbo-studie commerciële economie af en daar profiteert hij nu van. ,,Nou, het meeste profijt heb ik nog altijd van de sport”, countert hij op zijn kantoor in Eindhoven. ,,Daar leer je dingen die je helemaal nergens kunt leren, zeker in het wielrennen. In vrijwel geen enkele sport, en daarmee wil ik niemand tekort doen, moet je zo’n doorzettingsvermogen hebben en je snel over tegenslagen kunnen heen zetten. Ik werk in mijn huidige baan nog altijd graag met sportmensen. Bovendien merk ik dat ik nog altijd kan teren op de conditie die ik in al die jaren heb opgebouwd. Misschien houdt dat een keer op, maar ik probeer het nog een beetje bij te houden.”

 

Momenteel probeert Bellemakers om zijn bedrijf Belisol Eindhoven topprestaties te laten leveren. Eerst at hij als coureur brood via de kozijnenfabrikant en nu moet de Luyksgestelnaar als directeur van de onderneming met 25 personeelsleden de verkopen zien op te stuwen. ,,Drie jaar geleden ben ik hier vrijwel op nul begonnen en nu loopt het prima. Je bent er in de praktijk eigenlijk elke dag volle bak mee bezig, net als met topsport”, verzekert hij.

Kempenklassement

Het op industrieterrein Ekkersrijt gevestigde bedrijf is komend seizoen hoofdsponsor van het Kempenklassement, een cyclus voor vrouwen en amateurwielrenners die langs de meest aansprekende criteriums in de regio voert. De oud-prof stopt met het hart én met een commercieel plan geld in zijn sport. Bellemakers wil het liefst dat de rondjes rond de kerk eeuwig blijven bestaan. Hij is niet vergeten waar hij vandaan komt en wil daarom nu ook zijn steen­tje bijdragen om de wielermonumenten in bijvoorbeeld Gerwen, Duizel en Luyksgestel te helpen met een voor veel coureurs interessant overkoepelend klassement. De betere amateurwielrenners en vrouwen kunnen er in de zomermaanden ook een paar zakcenten mee verdienen, na de klassiekers in het voorjaar.

 

,Ik heb dit soort rondes altijd met veel plezier gereden”, vertelt Bellemakers. ,,Het gaat er keihard aan toe en er wordt vaak vanaf de eerste meter gekoerst. Eerlijke, echte en mooie wielersport”, aldus de oud-winnaar van de Ronde van Luyksgestel (in 2004), waar zijn vader Wil al sinds jaar en dag het wielercomité voorzit.

 

Bellemakers vindt tussen het leiden van zijn bedrijf door ook nog tijd om af en toe wielerkoersen op Eurosport te becommentariëren. ,,Zelf fietsen, is wel lastiger geworden. De journalistiek is een mooie hobby, waarmee ik de sociale contacten uit het wielrennen nog een beetje vast kan vasthouden.”


Geplaatst

in

door