Op Tweede Paasdag 28 maart wordt de vijftigste editie van de Grote Ronde van Gerwen verreden. Ter ere van deze speciale gelegenheid is een prachtig jubileumboek samengesteld met honderden foto’s van Persbureau van Eindhoven, Theo van Sambeek en Gerard Wolfs en verhalen van Cees van Keulen en Gerben van den Broek. In de aanloop naar de jubileumronde van Gerwen worden op Brabant Cycling alvast een aantal verhalen uit dit boek gepubliceerd. Vandaag een verhaal waarin microfonist Rien van Horik zijn herinneringen aan de Grote Ronde van Gerwen op papier heeft gezet.
Microfonist Rien van Horik:
‘Bij het opdoemen van Gerwen voerden we het tempo nog eens op’
Door Gerben van den Broek
Bron: Brabant Cycling en Jubileum Boek Ronde van Gerwen
Rien van Horik uit Lierop is sinds 2011 de vaste microfonist bij de Grote Ronde van Gerwen. Al in de jaren zestig ging hij kijken naar de koers kijken. Speciaal voor dit jubileumboek zette hij zijn herinneringen aan de Grote Ronde van Gerwen op papier.
“In het midden van de jaren 60 zagen we voor het eerst in ons dorp wielrenners voorbij fietsen en konden we de zwart-wit beelden van de coureurs en het commentaar van Fred De Bruyne op de BRT volgen. Mijn liefde voor de wielersport was geboren! Samen met mijn jongere broers fietsten we op tweede paasdag ’s morgens vroeg traditiegetrouw naar Gerwen. Zelfs de route kan ik me nog herinneren. We reden vanuit Lierop via Mierlo over het brugje over het Eindhovens Kanaal langs het cafeetje De Cuyt binnendoor naar Gerwen. Als echte wielrenners reden we elkaar regelmatig uit de wielen en kwamen we nooit samen in het kerkdorp aan. Bij het opdoemen van het plaatsnaambord Gerwen voerden we het tempo nog eens flink op.”
Wieleridool
“Terwijl mijn broers vooral meegingen voor het frietje en de coureurs, luisterde ik vooral naar het kenmerkende stemgeluid van de legendarische speaker uit die jaren Cor Wijdenes. Mijn eerste kennismaking met de wielerronde in Gerwen moet dateren van 1968 toen mijn grote wieleridool Jan Spetgens uit Someren net achter John Cornelissen eindigde. Maar beter herinner ik me de overwinning van de ‘Spet’ in 1972, die toen Fons van Katwijk klopte. Nu, jaren later, kom ik deze oud-renners regelmatig tegen omdat ze nog altijd nauw betrokken zijn bij wielerorganisaties waar ik aan de micro sta. Als leerling van 4- en 5-havo op het Carolus Borromeuscollege in Helmond zat ik ook bij oud-renner Wim Daniëls in de klas. Hij is nu een bekende radio- en tv-persoonlijkheid als het over taal gaat, maar toen was hij voor mij de klasgenoot die in 1970 nog als adspirant gewonnen had in Gerwen. In mijn verzameling programmaboekjes uit die periode is te zien dat ik de klasseringen van de renners vóór hun namen heb geschreven.”
Broer Engelbert werd Erik genoemd
“Toen mijn broer Engelbert (onzen Bart) halverwege de jaren zeventig ging koersen, stond alleen de achternaam van de deelnemer volledig in het programmaboekje: ‘E. v. Horik, Lierop’ en soms zelfs ‘E.v.Horrik, Lierop’. De speaker van dienst noemde hem automatisch Erik. Als jonge puber keek ik teveel op naar de mannen op de ‘platte kar’ om door te geven dat het toch echt Engelbert moest zijn. Het is duidelijk dat Erik nog lang de voornaam bleef van onzen Bart in de koersen. Gerwen was zeker niet de favoriete wedstrijd van mijn broer. Onzen Bart was niet iemand die direct vanuit het vertrek demarreerde en de wielerrondes van Gerwen waren vaak al snel een slijtageslag, omdat het kaf al meteen van het koren gescheiden werd door de sterkte van het deelnemersveld. Niet voor niets waren het de renners van de Jan van Erp-ploeg die jarenlang in dat peloton de dienst hebben uitgemaakt. In 1982 zat mijn broer in het shirt van R&B-Glas wél in de kopgroep die er in de eerste ronde vandoor ging en de hele wedstrijd voorop zou blijven. Twee jongere broers gingen in de zomermaanden ook van start in de wielerwedstrijden op gewone fietsen in de MiniTour van Gerwen.”
Hele eer
“In het begin van de jaren tachtig vroeg ik mijn eerste KNWU-jurylicentie aan, om vanaf dat moment ook als speaker de toeschouwers en renners te informeren. Ik werd in die periode slechts af en toe opgesteld in Gerwen, omdat het toch vooral de wedstrijd was waar Jan Peeters aan de micro stond. Hij heeft destijds het stokje overgenomen van Cor Wijdenes, toen die stopte als microfonist. Het toeval wil dat ook Jan voorzitter is geweest van de R en TC Wilhelmina uit Eindhoven, die haar licentie beschikbaar stelde om de plaatselijke organisatie in Gerwen te steunen. In 2005 bij de receptie in het kader van de 40ste ronde van Gerwen vond ik het een hele eer om Cor Wijdenes te mogen interviewen. Hoewel hij al op een respectabele leeftijd was aanbeland, herkende ik direct zijn karakteristieke stemgeluid.”
Goed contact met Toon Bouw
“Sinds 2011, na het afscheid van Jan Peeters, ben ik de vaste microfonist in Gerwen. Het is de enige wielerwedstrijd waarbij ik enkele dagen voorafgaand aan het evenement met organisator Toon Bouw het programma en het programmaboekje doorneem. Dat vind ik mooi, want een goed contact met organisatoren biedt ook voor mij voordelen om deze hobby nog professioneler uit te kunnen oefenen.”’