Op Tweede Paasdag 28 maart wordt de vijftigste editie van de Grote Ronde van Gerwen verreden. Ter ere van deze speciale gelegenheid is een prachtig jubileumboek samengesteld met honderden foto’s van Persbureau Van de Meulenhof, Theo van Sambeek, Cees van Keulen en Gerard Wolfs en verhalen van Cees van Keulen en Gerben van den Broek. In de aanloop naar de jubileumronde van Gerwen worden op Brabant Cycling alvast een aantal verhalen uit dit boek gepubliceerd. Vandaag een verhaal over Cor Wijdenes, die een groot aantal keren microfonist was in de Grote Ronde van Gerwen.
Microfonist Cor Wijdenes had voor iedereen een goed woordje over
Door Gerben van den Broek
Bron: Brabant Cycling en Jubileumboek 50 Jaar Grote Ronde van Gerwen
In de eerste jaren van de Grote Ronde van Gerwen verzorgde Cor Wijdenes de verslaggeving via de microfoon. Hij was in de jaren 60 en 70 als speaker een begrip in de wielersport in Zuidoost-Brabant. Wijdenes stond maar liefst 29 jaar aan de microfoon en stopte toen hij 60 werd. Hij is eind 2009 op 90-jarige leeftijd overleden.
‘Hallo, hallo. Dames en heren van deze plaats en reeds van ver gekomen. Namens de organisatoren heet ik u van harte welkom bij dit wielergebeuren. Voordat de renners van start gaan, wil ik met u een afspraak maken. Houd de honden aan de band, de katjes in de mand, de kinderen aan de hand en blijf zelf gezellig aan de kant. Wanneer u zich hier allen aan houdt, dan kan er niets gebeuren en dan kunnen we allemaal een fijne wielermiddag beleven.’
Karakteristieke woorden bij de start van een wielerwedstrijd in ons land, bij criteriums en ook grote nationale en internationale wedstrijden. Cor Wijdenes nam de microfoon in de hand en liet zijn lijfspreuk vele jaren uit de luidsprekers schallen. Menig wielrenner is door deze speaker van een valpartij gespaard gebleven.
“Cor had een hele andere stijl van presenteren dan ik tegenwoordig, maar ik kan me zijn stem en die welkomsttekst op de koers nog goed herinneren”, legt speaker Rien van Horik uit. “Hij was ook goed in het sfeer maken rondom het parkoers. Ik was in die jaren al een echte wielerfan en vond het geweldig mooi om naar Cor te mogen luisteren.”
Wielercarrière De laatste wedstrijd als speaker van Wijdenes was de Profronde van Leende in 1979, waar onder andere wereldkampioenen Jan Raas, Bert Oosterbosch, Hennie Kuiper en Gerrie Knetemann aan het vertrek stonden. Cor Wijdenes (1919), afkomstig is uit het Noord-Hollandse Ouderkerk, was zelf jarenlang renner, voor en na de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog kwam hij in Eindhoven terecht, waar hij trouwde met Bets (Elisabeth Janssen) en ook nog een aantal jaren bleef koersen. Een valpartij bij het NK Ploegentijdrit met R en TC Wilhelmina in 1949 luidde het einde van zijn wielercarrière in. Hij haakte in het wiel van zijn voorganger waardoor de hele ploeg ten val kwam. Wijdenes liep een hersenschudding op en moest twee weken in het ziekenhuis blijven. Bij thuiskomst had zijn vrouw Bets al zijn wielerspullen verkocht.
Goed praten Een jaar later kwam hij bij toeval aan de microfoon terecht. Wijdenes wilde in de wielersport blijven en had besloten om jurylid te worden. Omdat bij de Ronde van Mierlo geen microfonist aanwezig was, kreeg Cor de microfoon in de hand geduwd. Hij kon immers goed praten. Wijdenes kletste zich knap door de wedstrijd heen en werd na afloop gevraagd om microfonist te worden. Hoogtepunten in zijn carrière als microfonist waren onder andere de Nederlandse clubkampioenschappen en het WK op de weg dat in 1967 in Heerlen werd verreden. Wijdenes beschikte niet alleen een goede en heldere microfoonstem, maar had ook verstand van de koers en oog voor de belangen van sponsoren. Organisatoren wisten dat hun sponsoren goed aan hun trekken zouden komen, als zij Cor Wijdenes toegewezen kregen als speaker. Als vertegenwoordiger in race-artikelen en banden stond hij midden in het zakenleven en voelde hij goed aan hoe belangrijk sponsoren waren voor de organisatoren van een wedstrijd. Hij had voor iedereen een goed woordje over. Voor de koers informeerde hij wie de belangrijkste sponsoren waren en deze mensen werden extra in het zonnetje gezet. Maar ook gemeentebestuurders heette hij extra welkom. Op die manier werd het voor organisatoren vaak makkelijker om een jaar later weer een vergunning voor een wedstrijd aan te vragen.
Van onschatbare waarde “Cor was een formidabele, geweldige man die van onschatbare waarde is geweest voor de wielersport in Zuidoost-Brabant”, zegt Jan Peeters, die Wijdenes opvolgde als speaker en als voorzitter van R en TC Wilhelmina. “Hij wist in diverse dorpen mensen te motiveren om een wielerkoers te gaan houden. Bovendien konden mensen altijd een beroep op hem doen. Hij wilde iedereen helpen en het woord ‘nee’ kwam niet in zijn woordenboek voor.”